Potvrzeno! Sauber přechází na pohonné jednotky Honda

Potvrzeno! Sauber přechází na pohonné jednotky Honda

Sauber ukončuje spolupráci s Ferrari a od roku 2018 bude jezdit s pohonnými jednotkami Honda.

Od odchodu BMW z formule 1 na konci sezóny 2009 používal Sauber pohonné jednotky Ferrari. Letos jezdí s loňskou pohonnou jednotkou. Rozhodl se tak sám, aby prý mohl lépe postavit šasi okolo již známého agregátu. Zatím se ale nezdá, že by mu to nějak pomohlo.

Sauber vloni změnil majitele. Peter Sauber už má s týmem společné snad jen jméno, které švýcarské stáji zůstává. Příští rok přijde další změna – Sauber bude jezdit s pohonnými jednotkami Honda.

„Pro tým Sauber je to velká čest, že může pracovat společně s Hondou v nadcházejících sezónách,“ uvedla Kaltenbornová. „Naše reorganizace není vidět jen prostřednictvím nového vlastnictví, ale nyní také v našem novém technologickým partnerství s Hondou.“

„Velmi se těšíme na naše partnerství s Hondou, která stanoví kurz pro úspěšnou budoucnost – ze strategického i technologického hlediska.“

Výměna za McLaren?

V Soči se opět objevily spekulace, že se McLaren vrací k Mercedesu a dohoda snad už byla i podepsána. Obě strany to ale popřely. 

Příští týden musí výrobci FIA nahlásit, kterým a kolika týmům budou v příštím roce dodávat své pohonné jednotky.

Změna jezdecké sestavy?

Krok Sauberu může vypadat jako nelogický, ale o pozadí dohody zatím mnoho nevíme. Honda by mohla mít se Sauberem podobné partnerství, jaké má s McLarenem. V příštím roce má cena za pohonné jednotky pro zákazníky klesnout ze 17 na 12 milionů. Sauber by ale nemusel platit nic a naopak by ještě mohl něco od Hondy dostat.

Je velmi reálné, že v Sauberu příští rok v rámci podobného partnerství uvidíme japonského jezdce Nobuharu Macušitu, který momentálně jezdí v F2.

Kacuhide Moriyama z marketingu Hondy naznačil, že spolupráce s McLarenem bude pokračovat. „Kromě partnerství s McLarenem, které začalo v roce 2015, začne Honda od příštího roku dodávat pohonné jednotky také Sauberu jako zákaznickému týmu,“ uvedl. 

Honda prý posílí své továrny v Sakuře a Milton Keynes. 

Foto: Getty Images / Clive Mason

Doporučujeme

Články odjinud