Melbourne zvažovalo výraznou změnu trati pro větší možnosti předjíždění

Melbourne zvažovalo výraznou změnu trati pro větší možnosti předjíždění

Organizátoři Velké ceny Austrálie se rozhodli zamítnout plán přestavby části okruhu v Albert Parku, kterým by bylo vytvořeno místo pro předjíždění. Nebyli si totiž jistí přínosem pro samotné závodění.

Podle Motorsport.com Australian Grand Prix Corporation (AGPC) zkoumala možnosti velké změny v části Lakeside Drive okruhu v Melbourne, kde by rychlou dvojici zatáček 11 a 12 nahradily ostřejší zatáčky, které by vytvořily další příležitost pro předjíždění.

Zadní rovinka by díky tomu byla rychlejší a delší. Následovalo by tvrdé brzdění do ostré levé zatáčky. V úseku by navíc byla zavedena možnost používání systému DRS s cílem vytvořit nové místo pro předjíždění.

Nyní se ale zdá, že v současné době zůstane podoba okruhu nezměněna.

AGPC potvrdilo, že průzkumem ohledně změn bylo zjištěno, že by to přineslo příliš málo změn na to, aby se to vyplatilo. Stejný názor má také FOM.

Tvar okruhu, který hostí Velkou cenu Austrálie vozů formule 1 od roku 1996, tak v nejbližší budoucnosti zůstane nezměněn.

„Stejně jako u všeho, co v naší AGPC děláme, se na situaci díváme ze všech úhlů,“ řekl její výkonný ředitel Andrew Westacott.

„Naším heslem je neustálé zlepšování, které zahrnuje také zkoumání možností změn na okruhu. Při prověřování těchto příležitostí jsme to zhodnotili s relevantními stranami a neukázal se žádný přínos.“

Určité změny by se však okruh měl dočkat. Po 22 letech by měl dostat nový asfaltový povrch. Přesný termín oprav zatím nebyl stanoven, podle AGPC se tak stane v následujících letech.

Vzhledem k tomu, že okruh tvoří komunikace, které jsou po celý rok běžně využívány pro automobilovou dopravu, tak i přeasfaltování okruhu vyžaduje od AGPC posouzení, aby byla doprava co nejméně narušena.

Melbourne a okruh v Albert Parku mají smlouvu na pořádání Velké ceny Austrálie do roku 2023. 25. března zde bude zahájena příští sezóna formule 1.

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud